14.03.2017

“Bir Dava Adamı Mehmet Akif ERSOY” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

İstanbul Müftülüğü tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü dolayısıyla "Bir Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen konferans, Seyit Nizam Camii Uzman İmam Hatibi Cemil ÖZKUL tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ 96 yıl önce bir milletin kurtuluş destanını kıtalara döken Mehmet Âkif’in bir iman ve ahlak abidesi olduğunu belirtti. YILMAZ, Mehmet Âkif’in yaşadığı dönemde meseleleri çok iyi tahlil ettiğini ve problemlere dönük çözümler aradığını, bu minvalde kafa yorduğunu sözlerine ekledi. YILMAZ, dinleyicilere ve konferans davetine icabet eden Prof. Dr. Mehmet Emin KÖKTAŞ’a teşekkür ederek, konuşmasını noktaladı.

“Bir Dava Adamı Mehmet Âkif Ersoy” konferansını vermek üzere kürsüye gelen Sabahattin Zaim Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin KÖKTAŞ da Mehmet Akif'in anlatmakla, yazmakla bitmeyen ibretlik bir hayat hikâyesinin olduğunu söyledi.

Onun hayatının aslında Osmanlı'nın son döneminden Cumhuriyet'e geçişin hikâyesi olduğunu, Akif'in 1936'da vefat ettiğini söyleyen KÖKTAŞ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu milletin İstiklal Marşı'nı yazmış bir insanın cenazesi Beyazıt Camisinden kaldırılacak ve devlet cenazeye katılımı yasaklıyor. Hiçbir devlet erkânı katılamıyor. O dönem vefatını gazeteden öğrenen üniversite gençleri cenazesini kaldırıyor. Dünyadaki neredeyse tüm ülkelerin Milli şairlerinin heykelleri dikilmiş. O ülkeler için Milli Marşı yazan şairler en muhterem isimlerdir. Bu ülkede ise cenazesini devlet kaldırmıyor. Bunun hesabının verilmesi gerekiyor. Bu öyle geçiştirilecek bir mesele değildir. Âkif dert adamıdır. Derdini satırlara, şiirlerine dökmüştür. Kürsülerde haykırmıştır. Milletini selamette görmek onun en büyük dileğidir."

Programın sonunda konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Emin KÖKTAŞ’a, İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ tarafından çiçek takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekilmesi ile son buldu.

Programa Zeytinburnu Kaymakamı, İstanbul İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, İlçe Tarım Müdürü,  İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Din Görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.