04.10.2018

Kur’an, Kürsü, Mihrap, Minber Hizmetinde İz Bırakanlar Paneli

İstanbul Müftülüğü, Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla geçmişte Kur’an, kürsü, mihrap ve minber hizmetleriyle gönüllerde yer edip iz bırakan Timurtaş Uçar, Mehmet Çevik ve Rahmi Şenses’i anmak amacıyla bir panel düzenledi. 

İstanbul Müftülüğü 2018 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın teması olan ‘Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ dolayısıyla Cami Hizmetinde İz Bırakanlar konulu bir panel düzenledi. Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Müftü Yardımcıları, İlçe müftüleri de katılırken,  din gönüllüleri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Panelde geçmişte kürsü, mihrap ve minber hizmetiyle gönüllerde yer edip iz bırakan Timurtaş Uçar, Mehmet Çevik ve Rahmi Şenses’in hakkında bilgiler verildi. Panelin oturum başkanlığını İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz yaparken Timurtaş Uçar’ın oğlu Yusuf Tarık Uçar, Dr. Fatih Çollak, Dr. Emin Işık ve Din ve Hayat Dergisi Editörü Kamil Büyüker katıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Bugün Kur’an, mihrap, minber ve kürsü hizmetinde iz bırakan hocalarımızdan üç önemli zatı anacak, onlara olan vefamızı gösterecek ve onların örnek şahsiyetlerinden günümüz insanına aktarılması uygun olan vasıflarından bahsedeceğiz. Bu sene Camiler ve Din Gönülleri Haftası dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığımız çok güzel bir konsept belirlemiş bulunuyor; Din Hizmetine Adanmış Ömürler. Malumunuz adanmışlığın Kur’an’ı Kerim’de iki türü var. Biri genel manada adanmışlık ikincisi ise mabede, dine, din hizmetine adanmışlık. Mabet ve din hizmetine adanmışlık şüphesiz ayrı bir adanmışlık. İnşallah bütün din hizmetinde bulunan hocalarımızın bu adanmışlık ruhuna sahip çıkmalarını temenni ediyorum. Buna layık olabilmeyi de yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz” dedi.  

Panelde Beyoğlu Ağa Camii İmamı ve Yüksek İslam Enstitüsü’nde Kur’an-ı Kerim hocalığı yapan H. Rahmi Şenses’i öğrencisi Dr. Emin Işık anlattı.  Rahmi Şenses’in kendisinin Enstitü’de asistan olmasında önemli payı olduğunu anlatan Emin Işık, Şenses’in kişilik özellikleri hakkında da bilgi verdi. Işık, “Gençliğinde taksicilik yapmıştı. Haliyle tavrıyla güzel bir insandı. Ağa Camii’ndeki serserileri himaye eder, harçlık verir yardım ederdi. Hayatın ve halkın içinde, halkın dertlerini bilen onlara anlayış gösteren, sevgiyle yaklaşan muhterem bir zattı. Güzel mevlit okurdu” dedi.

Din ve Hayat Dergisi Editörü Kamil Büyüker ise Şenses’in hayatı ve yazdığı kitaplar hakkında bilgi verdi.   

İstanbul Müftü Başmuavinliği görevinde bulunan, irşat ve vaaz hizmetleriyle gönüllerde yer eden Timurtaş Uçar hakkında ise oğlu Yusuf Tarık Uçar bilgi verdi. Uçar, şunları söyledi:
“Merhumun amaç ve gayesini iki kelime ile ifade edebiliriz; din ve hayat. Merhumun bütün isteği, arzusu, çabası, terlemesi, çatlayana kadar koşmasının tek sebebi vardı; din bu toplumun gerçeğidir, hayatın da gerçeğidir. Dolayısıyla amaç ve gayesi bu ikisini birleştirmek, tevhit etmek ve bu ikisini birarada yaşamaya gayret etmekti. Okulda, çarşıda, sanayide, pazarda dinin varolması gerektiğini düşünürdü. Çünkü öğrencilikten itibaren görmüştü ki, hayatı okuyamayan dinin ve dindarın, dini bilmeyen hayat taraftarının ne kendisine, ne millete, ne bu coğrafyaya, ne dünyaya faydası olmayacaktı.”  

Süleymaniye Camii İmam Hatibi iken genç yaşta vefat eden Mehmet Çevik hakkında ise 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim görevlisi ve yakın arkadaşı Dr. Fatih Çollak bilgi verdi. Çollak, “Kimdir Mehmet Çevik hoca? Gerçekten mihraba layık, ehli Kur’an, haliyle sözüyle, ailesiyle, çocuklarıyla örnek bir arkadaşımızdır. Rahmetli Mehmet Çevik’in yatırımı talebeye oldu. Süleymaniye Camii’nde ve imam hatip okulunda derslere girmek üzere Kur’an eğitimine devam ederdi” dedi.

Panel sonunda Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolasıyla yapılan yarışmalarda dereceye girenlere plaket takdim edildi. 04.10.2018