12.04.2018

Şehristanbul Buluşmaları’nın Konuğu UİLP Öğrencileri Oldu

UİLP programı öğrencileri İstanbul Müftülüğü’nce düzenlenen Şehristanbul Buluşmaları’na katıldı.

İstanbul Müftülüğü tarafından düzenlenen Şehristanbul Buluşmaları’na İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar ile UİLP öğrencileri katıldı. Veysel Işıldar’ın Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Yılmaz,  İstanbul Müftülüğü’ndeki zengin tarihi birikimin öğrenciler tarafından ziyaret edilmesini anlamlı bulduğunu söyledi. Yılmaz, Miraç Kandili ile ilgili öğrencilere bilgi vererek şunları söyledi:

“Sevgili Peygamberimiz (SAV) Mekke’de yaşadığı 11 yılın sonunda yaşanan ve hüzün senesi olarak bilinen; eşi Hz. Hatice validemizi ve amcası Ebu Talib’i kaybettiği, kendisine ve ashabına ekonomik bir ambargo uygulandığı zor süreçten bunalarak bir çıkış yolu aradığı bir zaman diliminde Taif’e gitmiştir. Orada yeni gönüllere, yeni insanlara, kendisini anlayacak kişilere ulaşabileceğini ümit etmiştir. Maalesef orada da hüsnü kabul görmek yerine taşlanmış ve reddedilmiştir. Tabi hüzün senesinde yaşadıkları, ekonomik ambargolar, Taif’teki o insanlık dışı muamele yorucu ve üzücü bir hadiseydi. Efendimiz (SAV) bütün bunlardan insan olarak etkilenmiş ve müteessir olmuştu. Allah Teala, şanlı Nebi’sinin gönlünü teselli etmek ve hoş etmek üzere isra ve miraç mucizesiyle ona ikramda bulunmuştur. Allah Teala isra mucizesini, İsra suresinin ilk ayetlerinde “Şanı ne yücedir o Allah’ın ki, kulu Muhammed’i bir gece yürüyüşü ile Mekke-i Mükerreme’deki Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götürmüştür. O her şeyi gören, her şeyden haberdar olan yüce Rab’tır” diyerek anlatıyor. Dolayısıyla isra mucizesi Kur’an’la haber verilen ve isra gecesi de Kur’an’la müjdelenen bir gecedir. Miraç’ta ise Peygamberimizin (SAV) Kudüs’te bulunuşu sırasında refref adlı bir binekle Cebrail’in önderliğinde sema katlarına yükselmesi, orada peygamberle görüşmesi, cennet ve cehenneme ait bazı sahnelerin Efendimize gösterilmesi ve beş vakit namazın farz kılınması gibi bir hadisenin yaşanmıştır. Yarın akşam bu gecenin sene-i devriyesini idrak edeceğiz. Çünkü bu gece ümmet için miraç olarak namazla özdeşleşmiş bir gecedir. Çünkü Peygamberimiz (SAV), ‘Namaz müminin miracıdır.’ buyuruyor. Peygamberimizin (SAV) arada vesile, aracı olmaksızın doğrudan Allah ile görüşmesi hadisesi aslında bizim her gün kıldığımız namazlarda ‘tahiyyat’ okuyuşunda özetleniyor. Böyle bir mübarek günün öncesinde sizlerin İstanbul Müftülüğü’ne teşrif etmenizden dolayı büyük mutluluk duyduk.”

Program yemek molasının ardından İstanbul Müftülüğü Meşihat Arşivi ve Süleymaniye Camii’nin gezilmesiyle tamamlandı.12.04.2018