16.11.2017

Engelli Koordinatörleri Eğitim Semineri

İstanbul Müftülüğü bünyesinde görev yapan engelli koordinatörlerine yönelik bir eğitim semineri düzenlendi.

İstanbul Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitim seminerine İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ile engelli koordinatörleri katıldı. Seminerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelli Merkezi’nde görevli psikolog Gülsüme Şenocak tarafından engellilere yönelik yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Seminerde konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi:

“Din hizmeti, din görevliliği ve gönüllülüğü hizmeti tarih boyunca sadece camide ve Kur’an kurslarında bize ulaşanlara değil, bize ulaşamayanlara da din hizmeti sunmak şeklinde tecelli etmiştir. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığımız, bunun kapsama alanını biraz daha genişleterek, son yıllarda özellikle toplumdaki dezavantajlı gruplara ulaşılması konusunda daha duyarlı olunması adına bir takım çalışmalar başlatmış, muhtelif bakanlıklar ve belediyelerle protokoller imzalamıştır. Amacımız daha çok sayıda insana ulaşmak ve onların gönüllerine dokunmaktır. Özellikle engelliler alanı, bizim toplumda yüksek seviyede duyarlılığa ihtiyaç duyduğumuz alanlardan birisi. Sizler de zaten bu duyarlılığı kazandırmak üzere koordinasyon hizmetine seçilmiş arkadaşlarımızsınız. Toplumumuzda yüzde 12-13’lere ulaşan bir engelli grubundan bahsediliyor. Dolayısıyla herkesin etrafında bir engelli insan var. Bu engelli insanların topluma kazandırılması, hayata tutunması, kendi başlarına iş yapabilmesi adına sağlıkla insanların yapması gereken işler, atılması gereken adımlar var. Bütün mesele bu farkındalığı oluşturmak. Diyanet İşleri Başkanlığımız, hatırlayacaksınız 2012 yılındaki Camiler Haftası’nda ‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ gibi bir serlevhayla toplum karşısına çıkmıştı. O günden bugüne engellilerimizin camiye erişimi konusunda ciddi bir faaliyet var. En azından bundan sonra yapılacak camiler için, ön şart olarak konuluyor. Bu imkânı olmayan camilerimizin de bu konuma ve donanıma ulaşmaları için hem Başkanlığımız, hem belediyelerimiz, hem de cami dernekleri nezdinde çalışmaları devam ediyor. Çünkü hakikaten insanlar camiye gelmek istiyor. İster görme engelli, ister yürüme engelli, ister işitme engelli olsun onun da normal insan gibi camiye gelmek, Allah’a ibadet etmek, insanlar arasında olmak en doğal hakkı. Bizim onun erişimini sağlayacak imkânlar oluşturmak gibi vebalimiz ve mesuliyetimiz var. Dolaysıyla engelli kardeşlerimizin varlığı, mevcudiyeti ve onların haklarının sağlanması adına farkındalığı artırmak gibi bir sorumluluğumuz var.”