09.11.2017

İstanbul Müftüsü Yılmaz, Şehristanbul Buluşmaları’nda Öğrencilere Tavsiyelerde Bulundu

İstanbul Müftülüğü’nün düzenlediği Şehristanbul Buluşmaları’nın konuğu Bayrampaşa Aliya İzzetbegoviç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri oldu.

İstanbul Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen Şehristanbul Buluşmaları’nda konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, kız öğrencilerin imam hatip liselerinde okumalarının önemine değinerek, “Ankara İlahiyat Fakültesi hocalarından Muhammed Tayyip Okiç’in bir sözü var; ‘Bir milletin kurtuluşu hanımlarının aydınlanmasına, onların tahsil hayatında belli bir noktaya gelmesine bağlıdır.’ Hanımlarının okuyarak gönül dünyaları, zihin dünyaları aydınlandığı toplumlarda elbette eğitim düzeyi, hayat standardı, İslam’ı anlama ve uygulama çok daha yüksek seviyede olacaktır. İmam hatiplerdeki kız öğrencilerimizin mevcudiyeti ve daha yüksek seviyede eğitime tabi olmaları, bizim için sevindirici bir gelişmedir. Türkiye’de 70’li yıllardan sonra imam hatiplere kız öğrenciler gelmeye başladı. Şimdi daha da yaygınlaşıyor. Bu güzel bir gelişme ama öğrencilerimizin talebelik yıllarında hedefleri olmalı. Bu hedefler kapsamında kendilerini yönlendirmeliler. Hayatlarına ona göre bir program ve şekil vermeliler ki, başarılı olsunlar.” dedi.   

Kur’an-ı Kerim’in ilk emrinin ‘Oku’ olduğuna dikkat çeken İstanbul Müftüsü Yılmaz, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

“Maalesef bizim ülkemizde okuma alışkanlığı henüz arzu edilen seviyeye ulaşmış değil. Eğitim düzeyinin artması bizi ümitlendiriyor. Çünkü eğitim düzeyi arttıkça okuma alışkanlığı artacak, okuma alışkanlığının artması da insanların hayata bakışını değiştirecektir. Okuma alışkanlığınızı sadece derslerinizle sınırlandırmayın. Dersleriniz elbette önemli ama derslerinizin dışında tarihle, edebiyatla, sosyal hayatla, tefekkür dünyamızla ilgili okumalar yapın. Dil öğrenmek çok önemli. Arapça, İngilizce, Osmanlıca öğrenin. Hat, tezhip gibi alanlara kabiliyetlerinize göre yönelmeniz sizi hayata daha çok bağlar, hayatı daha anlamlı kılar. Çünkü hanımların el becerileri daha fazladır. Zamanınızı iyi kullanın. Hayatınızı ve zamanınızı iyi kullanarak, ‘ibnü’l vakt’ olun. İbnü’l vakt, zamanın çocuğu olmak demek. Yani vaktiniz neyi yapmayı gerekli kılıyorsa onunla meşgul olun. Talebelikse talebelik yapın. Ama talebelik dışında kendi hedeflerinizle ilgili çalışacağınız projeleriniz olsun. Ona zaman ayırın ve zamanı iyi yönetin. Zamanını kullanmayı bilmeyen insanların zamanı başkaları tarafından işgal edilir. Zaman yönetimi alışkanlığınız bu yaşlarda oluşursa, emin olun hayat boyunca çok düzenli bir şekilde yaşarsınız.”