31.10.2017

Müftü Yılmaz, Uluslararası Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması'nın ‘Onur Konuğu’ oldu

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İran'ın Şiraz şehrinde düzenlenen Uluslararası Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması'nın onur konuğu oldu.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) ve İran Gençlik Spor Bakanlığı iş birliği ile İran'ın Şiraz şehrinde 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması düzenlendi. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, programın ‘Onur Konuğu’ oldu. Programa Türkiye’den katılan heyette İstanbul Müftüsü Yılmaz’ın yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ile İstanbul Müftü Yardımcısı Caner Akdemir de yer aldı. Şiraz İslam Dünyası Gençlik Başkenti programı kapsamında düzenlenen yarışmaya ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 İslam ülkesinden 56 genç katıldı. Yarışma, hafızlık ve kıraat kategorilerinde yapıldı.

İstanbul Müftüsü Yılmaz, yaptığı konuşmada programı düzenleyen İKGF-Dİ'ye teşekkür ederek şunları kaydetti:

"Rasul-i Ekrem “Bir kalp ki onda Kur’an yoktur, o harabe eve benzer. Bir kalp ki orada Kur’an vardır, o kalp mamur bir eve benzer.”  Kalplerimizi Kur’an’la mamur kılalım. Kalplerimizi harabeye çevirmeyelim. İslam alemi olarak Kur'an'ın bizlere öğrettiği hikmet, adalet ve rahmeti kaybettiğimiz an toplumsal kaosa kapı aralayacağımızı unutmamamız gerekir. Yüce Allah'ın eşsiz mucizesi aramızda ve bizden ilgi beklemektedir. Kulluğumuzu bu eşsiz mucizeye göre şekillendirmemiz gerekir."

Birinciler Türkiye'den

Diyanet İşleri Başkanlığı Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin'in jüri üyesi olarak katıldığı yarışmada hafızlık kategorisinde birinci Türkiye'den Faruk Şahin, ikinci İran'dan Navid Razmjoul, üçüncü Somali'den Said Jeilani Hasan oldu.

Kıraat kategorisinde ise birinci Türkiye'den Enes Abdullah Görgülü, ikinci Azerbaycan'dan İlkin Aliyev, üçüncü Malezya'dan Mohommad Bin Ahmad Zahid oldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı kararları çerçevesince, İKGF-Dİ tarafından düzenlenen İslam Dünyası Gençlik Başkenti uluslararası programında, ilk başkent 2016 yılında İstanbul seçilmişti. 2017 yılında İran'ın Şiraz, Fas'ın Fes ve Malezya'nın Putrajaya şehirleri seçilirken 2018 yılı İslam Dünyası Gençlik Başkenti, Kudüs olarak belirlendi.

Öte yandan İstanbul Müftüsü Yılmaz ve beraberindeki heyet, Şiraz’da defnedilmiş bulunan İslam tarihinin en önemli edebiyat eserlerinden Gülistan ve Bostan’ın yazarı Sadi Şirazi, ünlü şair ve mutasavvıf Hafız Şirazi ile kıraat ilminin en önemli otoritelerinden İbnü’l-Cezeri’nin kabirlerini ziyaret ederek burada dua etti.