03.11.2017

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan İstanbul Müftülüğü’ne ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Müftülüğü’nü ziyaret ederek Şer’iyye Sicilleri ve Bab-ı Meşihat Arşivi’ni gezdi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz tarafından karşılanan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Müftülük makamında, İstanbul Müftüsü Yılmaz’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve İstanbul Müftüsü Yılmaz, daha sonra Şer’iyye Sicilleri ve Bab-ı Meşihat Arşivi’ni gezdi. Şer’iyye Sicilleri Arşivi’nde sicil defterlerinin muhafazası için Sultan 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan tarihi el oyması dolaplarının yanı sıra son teknoloji kullanılarak hazırlanan yeni dolaplarda büyük bir özenle korunan arşivleri inceleyen Erbaş ve Yılmaz, arşiv belgeleri hakkında uzmanlardan bilgi aldı. İstanbul Müftülüğü arşiv binasında bulunan ve ilk kez 1873 yılında dönemin Osmanlı Maarif Nezareti tarafından mushaf basımında kullanılan ‘taş baskı Kur’an-ı Kerim kalıpları’nı da inceleyen Erbaş ve Yılmaz, daha sonra restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Tabhane binasında incelemelerde bulundu. Burada tahrif olan eserler yönelik işlemlerin yapıldığı Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’ni ziyaret eden ve uzmanlardan çalışmalar hakkında bilgi alan Erbaş ve Yılmaz, daha sonra Ahmet Cevdet Paşa’nın önemli eseri Mecelle’nin orijinal el yazmasını da yakından inceledi.

İstanbul Mütfülüğü Şer’iyye Sicilleri’nde 9872 adet belge ile Bab-ı Meşihat Arşivi’nde bulunan 5.454 adet defter yaklaşık 1 milyon belge bulunuyor. Müftülük arşivinde bulunan belgelerin dijital arşive aktarılma işlemleri ise tamamlandı.