18.08.2017

İşitme Engellilere Yönelik Umre Ödüllü Bilgi Yarışması Sonuçları Belli Oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye genelinde “İşitme Engellilere Yönelik Umre Ödüllü Dini Bilgiler Yarışması” düzenliyor. Yarışmanın İstanbul ayağına katılan 6 engelli, umreye gitmeye hak kazandı.

Tüm engelli gruplarına yönelik manevi destek, dini danışmanlık ve dini rehberlik gibi birçok hizmet yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl ilk olarak işitme engellilerin motivasyonlarını arttırmak için düzenlediği yarışmaya, Kur’an Kurslarının, Yaz Kuran Kurslarının ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların öğrencileri veya mezunları katıldı. Yarışma dolayısıyla İstanbul Müftülüğü’nce belirlenen komisyonda engelli koordinatörü, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlardan alınan temsilciler yer aldı.

İstanbul’da gerçekleştirilen yarışmaya katılan 40 kişi arasından ilk 6’ya giren işitme engelliler umre hakkı kazandı. Bu isimlerden Aslı Şendinç, Özlem Karakuş, Sebile Şahin ve Erol Demirci Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Havva Koçal ve Hamiyet Ata ise İstanbul Müftülüğü tarafından umreye gönderilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kontenjan toplamında ise 100 işitme engelli umreye gitmiş olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2016 yılında da başarılı 100 engelli öğrenciye umreye götürmüştü.

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz; “Diyanet İşleri Başkanlığımız, özellikle son yıllarda engelli vatandaşlarımızla ilgili bir farkındalık oluşturmak amacıyla, bir takım eğitim ve sosyal dayanışma faaliyetleri organize ediyor. Özellikle işitme engelli kardeşlerimize yönelik geçtiğimiz yıllara kadar ‘Dini Kavramlar’ sözlüğümüz bile yoktu. 2012 yılında işin uzmanlarına işitme engellilerle ilgili Dini Kavramlar Sözlüğü yazdırıldı. Başkanlığımız nezdinde İstanbul, İzmir gibi muhtelif yerlerde işitme engelli kardeşlerimiz için eğitim süreci başladı. Başkanlığımız engellilerle ilgili bu konuda bir farkındalık oluşturmak amacıyla umre seyahatleri düzenliyor. Bu sene ilk defa işitme engellilerle ilgili bir bilgi yarışması düzenlendi. Bunlar çeşitli şehirlerde din eğitiminden geçirilen kardeşlerimiz. Bu yarışma sonucunda İstanbul’da başarılı olan 6, Türkiye genelinden ise 100 kadar kardeşimiz umreye gönderilecekler” dedi.

Yarışmanın amacının dini duyguları daha diri ve uyanık tutmak olduğunu vurgulayan İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Hakikaten insanların Mekke’de olduğu zamanki duygusuyla, başka yerdeki zamandaki duygusu bir olmuyor. Zaman olarak da Ramazan’daki duygusuyla, sair zamanlardaki duyguları bir olmuyor. O yüzden mukaddes zamanda, mukaddes mekânda ve güzel insanlarla bir arada olmak elbette güzel bir şey. Başkanlığımız da bunu önemseyerek yola çıktı. İnşallah hayırlara vesile olsun ve daha çok kardeşimizin gitmesine imkân sunulmasını sağlasın” diye konuştu.

İstanbul Müftüsü Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hakikaten gönlü buruk insanların, gönüllerini mamur ve memnun edecek işler yapmak, ulvi ve keyif verici bir hadise. Engelli bir kardeşimizi umreye götürmenin çok daha yüksek seviyede gönül imarına katkısı var. Bu alana biraz eğilmek gerekiyor. Kaldı ki, bilimsel veriler Türkiye’de insanların yüzde 8’inin engelli olduğunu gösteriyor. 13 milyon civarında engelliden bahsediliyor. Hal böyle olunca, engellilerle ilgili farkındalığa ihtiyacımız var.”