21.06.2017

Kadir Gecesi, Sultanahmet Camii’nde dualarla idrak edildi

İstanbul Müftülüğü tarafından Sultanahmet Camisi’nde düzenlenen özel bir program ile Kadir Gecesi dualarla idrak edildi. Programda İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz Kadir Gecesi ile ilgili bir vaaz verirken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, teravih ve yatsı namazını kıldırdı.

Programda Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, ilahiler okundu ve vatandaşlar ellerini semaya açarak dua etti. Programa katılan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise Kadir Gecesi’nin anlam ve önemini anlatan vaaz verdi. İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu gece, 27 Ramazan Kadir Gecesi, ulvi ve mübarek bir gece. Böyle bir gecede Cebeli Nur dağında Hira mağarasında Allah Resulu (SAV) ilk defa Kelam-ı İlahi’ye Cibril-i Emin vasıtasıyla muhatap olmuş ve insanlık âlemi için rahmet elçisi olmuştur. Allah (cc) Muhammed-ül Emin olan Efendimize (SAV), emin belde Mekke’de Hira mağarasında Cibril-i Emin’i göndermiş ve ona ilk vahiy gelmiştir. Bu gece 23 yıllık nübüvveti başlamış ve kâinatın kurtuluş reçetesi bu gecede insanlığa sunulmuştur. Bu yüzden bu gece Kur’an’la canlanan, Kur’an’la değer bulan, Ramazan’la anlamlı hale gelen, oruçla değer bulan ve bin aydan hayırlı olduğu yine Kur’an’la haber verilen muhteşem bir gecedir. Çünkü bu gece Kur’an gecesidir. O Kur’an ki, bize bizi anlatmaya gelmiştir. O Kur’an ki, bize rabbimizi anlatmaya gelmiştir. O Kur’an ki, bize öldükten sonra nereye gideceğimizi ve nereden geldiğimizi öğretmek üzere gelmiştir. Kitab-ı Kerim’in nüzule başladığı bu mübarek gece bin aydan hayırlı olduğu kadar, seher vaktine, tan yeri ağarıncaya kadar semadan meleklerin ve Cibril-i Emin’in dünyaya nüzul ettiği; rahmetin, inayet-i ilahiyenin dünyamızı kuşattığı muhteşem bir selamet gecesidir, esenlik gecesidir.”

Bu gecenin bin aydan hayırlı olmasında üç önemli etken olduğunu söyleyen İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Birincisi Resul-u Ekrem nübüvvetle görevlendirildiği için. İkincisi bu gece âlemin semasına Kur’an indiği için bu gece anlamlı, önemli ve değerli bir gecedir. Ayrıca Kur’an’ın gece gelmiş olması, vahyin gece gelmiş olması insanoğlunun geceleyin fikri ve kalbi dinginliğinin daha yüksek olması, anlama kabiliyetinin daha üstün olması sebebiyledir. Bu yüzden Kadir Gecesi’nin tan yeri ağarıncaya kadar esenlik olması ve meleklerin Rablerinin emriyle yeryüzüne huzuru, mutluluğu, pozitif enerjiyi indirmiş olmaları son derece önemli ve anlamlıdır. Ama bütün mesele bizim bu geceye değer katan Kur’an-ı Kerim’in ve Resul-u Ekrem’in farkında olmamız, onların bize anlattığı ilahi mesajın farkında olmamızdır. Biz ne kadar Resul-u Ekrem’i tanıyor, seviyor ve mesajını algılıyorsak bizim için o kadar anlamlı, o kadar değerlidir. Biz Kur’an-ı Kerim’i ne kadar okuyor, anlıyor ve ilahi mesajının ne kadar farkına varıyorsak, bu gece bizim için bu kadar önemlidir.” diye konuştu.

Kadir Gecesi dolayısıyla Sultanahmet’te düzenlenen programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, teravih ve yatsı namazını kıldırdı. Camide erkek, kadın, genç, yaşlı çok sayıda kişi saf tutup namaz kıldı. Namazın ardından Kur'an-ı Kerim okundu, vatandaşlar dua etti.

Yoğunluk dolayısıyla bazı vatandaşların bahçede saf tuttuğu görüldü.