10.05.2017

Berat Kandili Eyüp Sultan Camii’nde idrak edildi

İstanbul'da Berat Kandili dolayısıyla Eyüp Sultan Camii’nde idrak edildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, cemaate vaaz verdi.

Kandil dolayısıyla erkek, kadın, genç, yaşlı binlerce kişi, özel programlar düzenlenen camilerde saf tuttu. Namaz kılan vatandaşlar, dua etti. Gece boyunca çok sayıda kişi Eyüp Sultan Camisi ve türbesine ziyarette bulundu. Yoğunluk nedeniyle camide yer bulamayan vatandaşlar, avluda namaz kıldı. İstanbul Müftülüğünce düzenlenen kandil programında Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, ilahiler ve Mevlid-i Şerif okundu.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, kandil dolayısıyla verdiği vaazda sözlerine "Bizi Berat gecesine ulaştıran Allah'a hamdolsun. Efendimiz Muhammet Mustafa'ya salat ve selam olsun." dedi.

Berat Gecesi'nin Cenab-ı Allah'ın günahları bağışladığı bir gece olduğunu belirten Yılmaz, "Üç ayların tam ortasındayız bu gece ve Ramazan ayına olan seyahatimiz devam ediyor. Bu gece nelere yakın nelere uzak olacağımıza karar verme gecesidir. Önce Rabbimizin rızasına yakın olacağız. Bu ümmetin düşmanlarından uzak olacağız. Nefsimizin arzularından ve heveslerinden uzak duracağız." diye konuştu.

Beratın kelime olarak dopdolu bir manayı ifade ettiğini dile getiren Yılmaz, "Berat kelimesi vesika, belge, beri olmak, uzak olmak anlamlarına geliyor. Daha önemlisi berat kelimesinden türeyen teberra-tevella tabirleri önemlidir. Yani biz, berat gecesinde bir şeylerden teberra etmek, uzak durmak veya yakın olmak üzere yeniden karar veriyoruz. Yeniden irade beyanında bulunuyoruz." diye konuştu.

Kötü, fena işlerden uzak durmak, iyi ve güzelliklere de yakın durmanın dindarlar için önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Teberra edeceğimiz şeyler, genellikle fani dünyaya ait nefsani şeylerdir. Tevella edeceğimiz, yakın duracağımız, dost olacağımız şeyler ise ilahi yani Allah’a ait, ebedi olanlardır. Güzel olan ve bizim hem dünya hem de ahiret mutluluğumuza vesile olan şeylerdir. Berat; kötülüklerden uzak, iyiliklere yakın durmayı hatırlatıyor."

"Berat, bir manada karar gecesidir" diyen Yılmaz, şunları söyledi:

"Ayetlerde de bu gecede hikmetli işlerin birbirinden ayrıldığından bahsedilmektedir. Rivayetlere göre ölüm, rızık gibi işlemlerin görevli meleklere verildiği bahsedilen bir gecedir. İnanan insanlar olarak, şaban aynın ortasındaki bu iklimde ramazana girerken nelerden uzak duracağımız, nelere yakın duracağımız ve Ramazan boyunca bunun antrenmanını yaparken, yapacağımız güzelliklerin gözden geçirilmesi, karar mekanizmasının işletilmesi anlamına gelmektedir."

Prof. Dr. Yılmaz, berat gecesinin ferdi hayatımızda kararlar alma açısından önemli bir yeri olduğu gibi toplumsal ve İslami hayatta da anlamlı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü herkesin birbirine duaya durduğu ve Cenab-ı Hakk’ın rahmetinden, mağfiretinden istifade etmek üzere toplandığı, karar verdiği önemli bir gece. Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun olan her şeye tevella etmek, yakın olmak, Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun olmayan nefsani, dünyevi putlara ait her şeyden teberra edip, uzak durmak üzere karar verdiğimiz bir gece olarak değerlendirmeliyiz."