04.05.2017

İstanbul Müftüsü Yılmaz, Pendik’te Sabah Namazı Buluşmalarına Katıldı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Pendik Çarşı Camii’nde sabah namazına iştirak ederek cemaatle buluştu. Namaz sonrası yapılan tesbihatın ardından Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, yaklaşan mübarek Ramazan ayına dair kısa bir konuşma yaptı.

Pendik Çarşı Camii’nde kılınan sabah namazının ardından cemaate kısa bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, kelime manası Arapça nisyan ve üns kökünden gelen insanın unutkan bir varlık olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:  “İnsanız unutuyoruz. O yüzden Rabbimiz lütfu ve keremiyle bize hatırlatıyor. Peygamberler, kitaplar gönderiyor. Önümüze hayatlarımızı yaşayacağımız şablonlar koyuyor; ibadet, namaz, değerli vakitler koyuyor. Bunlarla yine bize hatırlatıyor. Kur’an-ı Kerim’de 254 yerde zikir kelimesi geçiyor. Zikir hatırlamak demektir. Neyi hatırlamak demektir? Önce bizi yaratana verdiğimiz sözü, yani Rabbimizi kendimizi hatırlamak demektir. Çünkü insanoğlunun gafleti bazen o kadar yüksek seviyede oluyor ki, Rabbini unuttuğu gibi kendisini de unutuyor, çevresini de unutuyor. O yüzden Rabbimiz önümüze günde 5 defa namaz gibi, unuttuğumuz zaman ilahi dergâhtan kalbimize onu hatırlatan bir lütufta bulunuyor.”

İnsanın Allah’la buluşması için üç ayların güzel bir vesile olduğunu anlatan Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, nefsin egemenliğinden kurtulmak için en önemli zamanın mübarek Ramazan ayı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, şöyle konuştu: “Yıl boyunca ana merkezden koptuğumuz zaman, bizi merkeze çekmek ve kendisiyle buluşturmak için Rabbimiz üç ayları lütfediyor. Recep’le başlayan, Şaban’la devam eden ve müminlerin ayı olan Şehri Ramazan ile Rabbimiz bizi ibadete, taata ve kalbi buluşmaya doğru sevk ediyor. Çünkü biz insanoğulları yaradılışımızın gereği olarak bir ruh ve bir nefs taşıyoruz. Bu ikisinin mücadelesi sonunda bazen ruhumuzun galip olduğu insan oluyoruz, bazen nefsimizin ve şehvetimizin egemen olduğu başka duygular yaşıyoruz. Bizim içimizde hayra davet eden bir ulvi, ilahi tarafımız var ama yine de şerre davet eden çağıran nefsimiz var. Nefsimizin egemenliğinden kurtulmanın en önemli zamanını Ramazan mevsiminde, Kur’an mevsiminde yaşıyoruz.”

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın konuşmasının ardından program cemaatle yapılan musafahayla son buldu.