03.05.2017

İstanbul Müftüsü Yılmaz, Okul Müdürlerine Hitap Etti

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Üsküdar Eğitim Okumaları programında okul müdürlerine hitaben yaptığı konuşmada, “Eğitim, öğretim ve öğretmenlik her şeyden önce ilâhî, melekî ve nebevî bir iştir” dedi.

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki okul müdürleri ve öğretmenlere yönelik olarak Üsküdar Eğitim Okumaları isimli bir program düzenledi. Programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Üsküdar Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile çok sayıda okul müdürü katıldı. Programda konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

“Öğretmenlik ilâhî bir iştir. Çünkü Allah Teâlâ, Rabb sıfatının sâhibidir ve bu sıfatıyla besleyen, yetiştiren, büyüten ve eğitendir. Kâinâtta bütün varlıkların, görünen ve görünmeyen âlemlerin Rabbı olan Allah, aynı zamanda ilk mürebbî ve ilk muallimdir.

Öğretmenlik melekî bir iştir. Çünkü kâinâtın gözde varlığı olan insanı eğitecek ve onlara rehber olacak peygamberlere ilâhî vahyi getiren ve ilâhî hakîkatleri öğreten Cibrîl-i Emîn, bir melektir. Onun muallimliğinin ilk ve temel vasfı, peygamberleri ve onlar vâsıtasıyla insanları korktuklarından emîn kılmak, teskîn etmek ve güven vermektir.

Öğretmenlik nebevî bir iştir. Çünkü bütün peygamberler Allah’ın mesajını insanlara taşıyan ve bu mesajları davranış ve sözleriyle onlara öğreten rehberlerdir. Peygamberlerin fıtratlarında bulunan iletişimdeki en önemli vasıfları merhamet; yâni şefkat ve sevgidir. Peygamberler bu özellikleri sâyesinde insanlara karşı hoşgörülü davranmışlar, yanlışlarını yerine göre görmezden gelmişler ve ümmetlerinin kendilerine güven duymasını sağlamışlardır.”

Öğretmenlerin dertli insanlar olduklarını ve insanları arkasından sürüklediklerini ifade eden İstanbul Müftüsü Yılmaz; “Öğretmen hedefleri olan derdli insandır. Kendisine emânet edilen yavruları kendi yaşayacakları dönemin şartlarına göre yetiştirir. Onları eğitmenin derdine düşer. Nasıl çiftçi ektiği tohumun derdine düşerse öğretmen de talebelerinin derdine düşer ve onları kurda kuşa yem etmez. Eğitimci talebesinde sağlam bir vicdan inşâ etmeye çalışır. Eğitimcinin kalitesi yetiştirdiği talebelerinde görülür. Nitekim Ziyâ Paşa der ki:

“Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz

Görünür şahsın rütbe-i aklı eserinde.”

Gerçek eğitimci düzgün karakteri sâyesinde insanları arkasından sürükleyebilendir. İnsanları peşi sıra sürükleyen dehâ değil karakterdir. Çünkü insanlar dehâya hayrandır, ama karakterin peşinden giderler.” diye konuştu.