18.04.2017

İstanbul Müftüsü Yılmaz’dan Kutlu Doğum Konferansı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Fatih Müftülüğü’nün Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlediği konferansta güven toplumunun özelliklerini anlattı.   

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa İstanbul Müftümüz Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın yanı sıra Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, Fatih Müftüsü Vehap Kapıcuoğlu katıldı. Konferans Sultanahmet Camii Baş İmam Hatip’i Hasan Kara’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra söz alan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Kutlu Doğum Haftası’nın aslında Mevlid Kandili geleneğine dayandığını belirtti. Kutlu Doğum Haftası’nın son 7 yıldan bu yana belirli bir tema içinde kutlandığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, 2017 yılının temasının “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” olarak belirlendiğini kaydetti. ‘Makasıdü’ş-şerîa’ olarak bilinen insanın sahip olduğu ve dinin koruma altına aldığı değerler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, bu değerlerin; can, mal, din, akıl ve neslin muhafazası olduğunu dile getirdi. Hz. Peygamber (SAV) Veda Hutbesi’nde, ‘Sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız birbirinize haramdır” buyurduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Yüce Dinimiz herkesin canını aziz ve mükerrem görmüştür” dedi.

Devletlerin bu 5 değeri korumakla yükümlü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, İslam hukukundaki ‘cizye’nin gayri müslimlerin canının emniyette kalmasını sağladığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, Osmanlı Devleti’nin kendilerini koruyamadığı gerekçesi ile Kudüs halkı ile Plevne Muharebeleri sonrası Gazi Osman Paşa’nın Bulgarlar’dan alınan ‘cizye’yi iade ettiğini kaydetti.

İnsanların bir kere güvenin sarsıldığında artık o güvenin geri getirilemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “Yüce dinimiz bize telkin ettiği şeylere baktığınız zaman bizi hem güvende tutmak, başkalarına güven telkin etmektedir. Mümin, insanların elinden ve dilinden emin olduğu, zarar görmeyeceğine inandığı insandır. İnsan güvende olduğu zaman bu güvenini kaybetmek istemez. Ama güvenini sarsacak şeyler vardır. Bunları da Hz. Peygamber (SAV), münafıklık özelliği olarak saymaktadır. Ne zaman güven sarsılır? Konuştuğunda yalan konuşmaya başlamışsa bir adam, insanlar ona bir soru işareti koyar ve artık güvenmezler. Çünkü o size güvende olacağınız söz söylemez. İkincisi vaad eder, söz verir ama vaadinde durmaz. Eğer vaadinde durmuyorsa, o güveni sarsan bir şeydir ve münafıklık alametidir. Üçüncüsü kendisine bir şey emanet ederseniz, emanete ihanet eder. Sonuçta o adama bir şey emanet edip güvenemezsiniz.”

İnsanların güveninin bir kere kaybolduğunda geri getirilemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, 15 Temmuz’u gerçekleştirenlere karşı ‘Artık tövbe ettik’ deseler dahi inanılmasının güç olduğunu söyledi. Konferansın sonunda lise öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit ile Fatih Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu tarafından takdim edildi. Program dinleyicilere gül takdimi ve Hz. Peygamberin Hayatı isimli kitabın hediye edilmesiyle son buldu.