16.12.2016

Küçükçekmece Seyrekevler Seyran Camii İbadete Açıldı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN Seyrekevler Seyran Camii’nin açılışına katıldı ve cuma namazı öncesinde vaaz verdi.

''Camimiz hayırlı hizmetlere vesile olsun''

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, “Değerli kardeşlerim öncelikle ibadete açılan bu camimizin hayırlı hizmetlere vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu ve bunun gibi diğer camilerimizin faaliyetlerinin icrasına öncülük eden, destek olup, yardım eden tüm kardeşlerimizden Rabbim razı olsun. Hayırlarını makbul eylesin” dedi.

YARAN konuşmasının başında: “Camilerimiz de dâhil her türlü güvenliğimizi temin eden bu uğurda şehadet şerbetini içen şehitlerimizi, bilhassa kısa süre önce Şehitler Tepesinde hayatlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum.  İstanbul’da ve ülkemizin her tarafında bu uğurda çalışan, çaba gösteren güvenlik güçlerimize, onların amirlerine, devlet adamlarımıza Cenab-ı Hakk’ın yardım ve desteğini lütfetmesini niyaz ediyorum” dedi.

YARAN konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler “cami” deyince Tevbe sûresinin 17 ve 18. Ayetlerini hatırlarız. Cenab-ı Hak burada şöyle buyurur: “Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” Burada “Allah’ın mescitleri” ifadesine dikkat çekmek isterim. Kur’an’da mescitler hep Allah’a nispet edilir. Mescidler, Kâbe’nin birer şubesi gibidirler. Bu ayet mescitleri kimlerin imar ettiğini belirtir. İmar iki türlüdür. Biri mescitlerin maddi imarı. Bir de imarın bir diğer boyutu var ki oda camiinin fonksiyonunu eda etmesiyle gerçekleşir. Camiinin cemaati olmazsa genciyle, yaşlısıyla, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle insanlar camide buluşmaz ise bu imar eksik kalmış, yarım kalmış olur. Bu güzel caminin maddi imarı gerçekleşmiştir. Şimdi sıra içini doldurmakta ve manevi imarındadır. Ayette ifade edildiği üzere önce iman gelmektedir. İman, eman, emniyet, emanet hepsi aynı kökten gelmektedir. Şair Mehmet Akif:

İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür

İmansız paslı yürek sinede yüktür” demiştir.

İmanın peşi sıra ise amel gelmektedir. İbadete devam, cemaate devam, bunlar hepsi amelin kısımlarındandır. Neticede iyi Müslüman olmak lazım. Bunun için her gün Cenab-ı Hakk’ın huzuruna çıkıp, sırat-ı müstakim üzere devam etmek için ondan yardım isteriz. Mescitler kardeşliğimizi pekiştiren, birlik ve beraberlik şuurunu tesis eden mekânlardır. Cenab-ı Hak bu mescidi de hayırlara vesile eylesin. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.”

Müftü YARAN, daha sonra mescitlerin Allah’ın dininin anlatılması ve yaşanması için yapılan mekânlar olduğunu, buna engel olanların ve mescitleri tahrip edenleri en büyük zalimler olduğunu ilgili ayetle birlikte izah etti. Ayrıca mescitlerin bir fitne yuvası haline getirilebileceğini, kötü niyetlilere karşı dikkatli ve uyanık olunması gerektiğini vurguladı. Kur’an’da “Mescid-i  Dırar” olarak isimlendirilen ve Hz. Peygamber zamanında inşa edilen bir mescidin varlığına dikkat çekti.

Camiinin açılış merasimine Küçükçekmece Kaymakamı Harun KAYA, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel KARADENİZ, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa TEMEL, Seyrekevler Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Eşref ÇETİNER ile çok sayıda vatandaş katıldı.