16.03.2016

Din Görevlilerinin Olağanüstü Hallerde Manevi Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Alan Eğitimi Avrupa Yakası Programı Yapıldı

İstanbul Müftülüğü tarafından Başkanlığımızca; 23-25 Kasım 2015 tarihleri arasında “Din Görevlilerinin Olağanüstü Hallerde Manevi Destek Becerilerinin Geliştirilmesi” eğitici eğitimleri alan görevlilerimizce ve İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur tarafından personelimizde farkındalık oluşturmak ve olağanüstü durumlarda sağlanacak hizmetin kalitesini arttırmak amacıyla 16/03/2016 tarihinde Eyüp İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda 13:00-17:00 saatleri arasında Avrupa yakası personeline verildi.

Eyüp Müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirilen program Eyüp Sultan Camii İmam Hatibi Hasan Kot tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapmak ve program hakkında bilgi vermek üzere söz alan İstanbul Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur, öncelikle il merkezi ve ilçelerden programa katılan Vaiz, Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam ve Müezzin personele teşekkür etti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün destekleri ile yürüttükleri bu proje ile zor zamanlarda din hizmeti yürüten personelin donanımlı ve acil durumlarda manevi destek becerilerinin gelişmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi ve “Kur’an’ın Musibetlere Cevabı ve İdeal Mümin Portresi” konulu bir sunum yaptı.

Daha sonra İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Teknisyeni Ayhan Haşıcı söz aldı ve AFAD hakkında kısa bir tanıtıcı film gösteriminde bulundu. “Afet Nedir? Hangi Durumlar Afet Kabul Edilir? Afet Öncesi Tedbirler” konularında bir duyarlılık oluşturma noktasında temel ve pratik bilgilerden oluşan bir sunum yaptı.

Programın devamında ise Ümraniye Armağanevler Kur’an Kursu Öğreticisi ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Manevi Destek Birimi Görevlisi Aysun Özkan “Psikolojik İlk Yardım ve Toplumu Harekete Geçirme”, “Afetlerde Psiko-Sosyal Desteğin Tanımı ve Psiko-Sosyal Müdahalenin Aşamaları” konularında önemli bilgiler ihtiva eden sunumunu gerçekleştirdi.

Verilen aranın ardından söz alan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ise afet zamanlarında milletin imdadına siz koşacaksınız, dedi. Yaran, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Afet zamanlarında siz de, biz de mağdur olacağız ama o şartlarda dahi neler yapabilirizi konuşacağız. Herkesin bir alanı var. Afet zamanında kimi ilk yardım, kimisi başka alanlarda ancak biz de manevi destek anlamında profesyonelleşeceğiz. Neyi nereye kadar götüreceğiz, bunu bugün burada konuşacağız. Hocalarımız da anlatacaklar. Ve hizmetlerimizi bu alanda da daha iyiye taşıma gayreti içinde olacağız. Yaşanan afetlerde bazı hocalarımız eğitim aldılar. Anlatılardan biz de istifade ediyoruz, inşallah siz de istifade edeceksiniz diye ümid ediyorum” dedi.

Programın son konuşmacısı İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Vildan Pehlivan Uçman idi. Uçman “Afetzedelere Yönelik Tebliğ ve İrşat Hizmetleri” ve “Olağanüstü Durumlar Sosyolojisi” konularında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Programa Eyüp Müftüsü Dr. Muammer Ayan ile ilçelerden çok sayıda personel katıldı.