11.09.2018

İlçe Müftüleri Toplantısı Adalar’da gerçekleştirildi

İstanbul Müftülüğünce her ay gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısı, Adalar’da yapıldı.

Adalar Müftülüğü’nün evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları ve ilçe müftüleri katıldı. İstanbul Müftüsü Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile SGK arasında gerçekleştirilen protokol çerçevesinde özellikle kayıtdışı çalışma konusunda halkımızın bilinçlendirilmesini amaçladıklarını belirterek sosyal güvenlik olgusunun önemine dikkat çekti.

Aile içi dayanışmanın sosyal güvenlik açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Canın, dinin, aklın, malın ve neslin korunması ‘zarurat-ı diniyye’nin temel değerleridir. Bu temel değerler bizim güvenliğimizi sağlayan temel esaslardır. Ailede usül ve füruğun birbirinden sorumlu olması, miras hukukunda kişinin varis olacağı kişiye hayatında bakmak zorunda olacak olması bizim toplumumuzda sosyal güvenliğin en önemli unsurlarından birisidir. Bir kişi kendisine varis olabileceği babasının, annesinin, dedesinin ya da evlatlarının hayati konulardaki sorunlarını çözmek üzere sorumluluk üstlenmiştir. Mirasa da bu yüzden hak sahibi olur insan. Varis olacak kişilerin hayattayken sıkıntıya düştüklerinde paylaşma özelliği bugün batılıların çok dikkatini çeken bir konu olarak önümüzde durmaktadır. 2001 krizinde Latin Amerika’da sosyal patlamalar olmuştu. İnsanlar sokağa döküldü, dükkânlar talan edildi ve büyük bir isyan hareketi başladı. O dönemde Türkiye’de de ciddi bir ekonomik kriz yaşandı. Zenginler fakir oldu, işyerleri kapandı, iflas edenler oldu. Buna rağmen bir sosyal patlama olmadı. 2001 ile 2003 yılları arasında Türkiye’de neden bir sosyal patlama olmadı diye bir bilimsel araştırma yapıldı. Bu araştırmayla bunun temelinde aile içi dayanışmanın, toplumdaki yardımlaşma fikrinin zor zamanlarda devreye girerek insanları buhrandan kurtardığını tespit ettikleri bilimsel olarak açıklanmıştır. Dolayısıyla aile ve din kardeşliği dinamiğimiz sosyal güvenliğin önemli ayaklarından birisidir.”

Yılmaz, sigortalı çalışmanın sosyal güvenlik açısından önemli olduğunun yapılacak çalışmalarla topluma aktarılması gerektiğinin önemine değinerek sözlerini tamamladı. Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesiyle tamamlandı. 11.09.2018