11.01.2018

İstanbul Müftüsü Yılmaz: "İmam hatipler, hem dini hem dünyevi eğitim alıyor"

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, imam hatip okullarında hem dini hem de eskilerin ifadesiyle dünyevi derslerin birlikte verildiğini belirterek, "Siz de eskilerin tabiriyle 'zü'l-cenaheyn' yani iki kanat sahibisiniz. Sizin kanadınızın biri Kur'an, hadis, tefsir gibi dini ilimlerdir. Öbürü de matematik, fen gibi dünyevi ilimlerdir." dedi.

Yılmaz, Müftülük Konferans Salonu'nda düzenlenen "Şehristanbul Buluşmaları" etkinliğinde Fatih Atatürk İmam Hatip Lisesi Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerine hitap etti.

İmam hatip okullarının önemli müesseseler olduğunu, pek çok kıymetli hocaların bu okullardan yetiştiğini söyleyen Yılmaz, öğrencilere yönelik, "İnşallah içinizden İstanbul Müftüsü belki de Diyanet İşleri Başkanı olacak arkadaşlarınız çıkacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Yılmaz, imam hatip okullarının yönetici çıkartan bir potansiyelinin olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

İmam Hatip okullarında hem dini hem de dünyevi eğitim verildiğine dikkati çeken Yılmaz, "İmam Hatip okullarında hem dini hem de eskilerin ifadesiyle 'dünyevi' dersler birlikte mütalaa edildiği için, siz de yine eskilerin tabiriyle 'zü'l-cenaheyn' yani iki kanat sahibisiniz. Uçmak için çift kanada ihtiyaç vardır. Sizin kanadınızın biri Kur'an, hadis, tefsir gibi dini ilimlerdir. Öbürü de matematik, fen gibi dünyevi ilimlerdir. Dolayısıyla siz bu ilimleri birlikte okuduğunuz için iki kanatlısınız." diye konuştu.

Hem maddi ve dünyevi hem de manevi ve uhrevi olarak gelişmenin büyük kazanım olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti: "İki kanatlı olmak, özü-sözü bir, davranışlarında tutarlı ve dürüst olmaktır. Hayatı okumada, dünyayı okumada, olayları okumada başarılı olmanın yolu 'zü'l-cenaheyn' olmaktan, yani iki kanatlı olmaktan geçiyor. Bir kanatlı olduğunuz zaman bu kadar başarılı olamayabilirsiniz. Sizler iki kanatlı olmayı tercih etmişsiniz. Sizi böyle güzel mekteplere gönderen ailelerinizin hedeflediği gibi inşallah daha iyi yetişerek, ileride dine, diyanete, millete, ülkeye, ümmete ve insanlığa daha güzel hizmetler yapacaksınız."

Öğrencilere kendilerine hedefler belirlemelerini tavsiye eden İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Hedefsiz, plansız ve programsız çalışma verimli tarlaların nadasa bırakılması ya da yaban otlarıyla dolmasına seyirci kalınmasıdır. Büyük hedefler ve büyük inançlar büyük sonuçlar doğurur. Başarılı olanlar, nereye gittiklerini bilenlerdir. Çünkü neyi aradığını bilen bulduğunun farkında olur. Nereye gitmek istiyorsunuz, hedefiniz nedir ona şimdiden karar verip, ona göre zihni hazırlık ve okumalar yapın. Her alanla ilgili birikiminizi artırın ve zamanınızı iyi kullanın."