02.12.2017

İşitme Engelli Öğrencilerden Anlamlı Program

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Şirinevler Ulu Camii Kız Kur'an Kursu’nda Kur'an eğitimi alan işitme engelli öğrenciler 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği programa katıldı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar ile din görevlileri, kuran kursu öğreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda Şirinevler Ulu Camii Kız Kur'an Kursunda Kur'an eğitimi alan işitme engelli öğrenciler, Kur'an kursu öğreticisi Zekiye Kaygusuz'un yönetiminde Kur'an-ı Kerim'den sureler, hadis-i şerifler, dualar ve ilahiler okudu.

Programda yaptığı konuşmada yetimler ve engelliler gibi toplumun vicdanına emanet edilmiş insanlarla meşgul olmanın manevi lezzetlerin insanı yetiştiren ve merhamet eğitimine imkan sunan bir boyutu olduğunu dile getiren İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Toplumun vicdanına emanet edilmiş engelli kardeşlerimizin ve diğerlerinin farkına varılması önemli.  Diyanet İşleri Başkanlığımız 90’lı yıllardan itibaren din hizmeti cami merkezli olmadığını ifade etmek amacıyla insan merkezli ibadeti öne çıkarmış, bunun için de toplumdaki dezavantajlı kesimlere yönelik hizmetler yapmayı gündemine almış ve bununla ilgili devletin ilgili kurumlarıyla protokoller imzalayarak, hepsiyle irtibat kurmaya ve bu alanlarla hizmet vermeye başlamıştır. Personelimizin bu manada özel bir eğitimden geçmemiş olmamalarından kaynaklanan bir boşluğumuz var. Bu eksikliği de özel eğitimler ve çalıştaylarla kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğü dönemde işitme engelliler tarafından ‘Biz de namaz kılmak istiyoruz, Kur’an okumak istiyoruz. Diyanet’in bize yapacak bir şeyi olamaz mı?’ şeklindeki müracaatları üzerine ‘İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’ oluşturulması gerektiğine karar verdiklerini belirten İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Elhamdülillah o dönemki çalışmamızın sonucu olarak 2-3 sene önce bu sözlüğü insanlarımıza kazandırdık. Çok şükür işitme engelli kardeşlerimiz bu işaret dili sözlüğünden cennetin cehennemin nasıl ifade edileceğini, Allah kavramının nasıl ifade edileceğini öğrendiler. Biz de bundan büyük mutluluk duyduk” diye konuştu.