06.11.2017

Din ve Hayat Dergisi 32. Sayısı Yayımlandı

İstanbul Müftülüğü ve TDV İstanbul Şubesi ortak yayını olan Din ve Hayat Dergisi “İbnü’l Vakt” konulu 32. Sayısı yayımlandı.

Din ve Hayat Dergisi hepsini aslında “ân”ın içerisinde değerlendirebileceğimiz ve adına vakit, saat, dehr, zaman, ân-ı daim dediğimiz kavramlarla da ifade edilen bir dosya hazırladı.

Dosya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz’ın “İbnü’l Vakt Olmak” ya da “Ân’ı Yaşamak” yazısı ile başlıyor. Kur’an’da farklı kelime ve kavramlarla ifade edilen “zaman” mefhumunu “Kur’an’da Zaman” yazısı ile Prof. Dr. Faiz Kalın değerlendiriyor. Efendimiz (s.a.v.) zamanı ve Efendimiz’in zaman yönetimi iki ayrı yazıya konu oldu. Yazıları Yrd. Doç. Dr. Fatımatüzzehra Kamacı ve Rukiye Aydoğdu Demir kaleme aldılar. “Klasik İslâm Düşüncesinde Zamanın Hakikati Meselesi”ni Fahreddin Râzî, Dâvûd el-Kayserî ve İbn Arabî gibi önemli isimlerin eserleri üzerinden değerlendiren yazıyı ise Muhammed Yetim kaleme aldı. Zaman değişmesi ile ahkâm değişir mi sorusuna cevap bulacağımız yazıyı ise Prof. Dr. Mehmet Erdoğan’ın kaleminden okuyacaksınız. Zaman’ı ve zamanda sürekliliği ifade eden bir başka kavram ise “ân-ı daim”. Köklü irfan geleneğimizin zengin kavramlarından olan “ân-ı daim” yazısını Prof. Dr. Mustafa Kara yazdı.  “Toplumun Ruhunu Anlamada Zamanın Önemi” yazısını Prof. Dr. Ejder Okumuş kaleme alırken, zamane gençliğinin içinden geçtiği koridoru ise Erol Erdoğan’ın değerlendirmeleri ile okuyacaksınız. Yine içinde yaşadığı zamanın çarpıklıklarına başkaldırıp, mağara ile sembolize edilen tevhid evine sığınan Ashab-ı Kehf’in “uzun” hikâyesini Yrd. Doç. Dr. Zehra Gözütok Tamdoğan dergimiz için kaleme aldı. Beşir Ayvazoğlu bizleri edebiyatçılarımızla zamanda yolculuğa çıkarırken, Şule Gürbüz de zamanın felsefesi üzerine bir yazı ile dergimize katkı sundular. Bu sayıda düne dair II. Abdülhamid Dönemi Saat Kuleleri, Muvakkithâneler, Osmanlı’da zamanı tayin eden araçlar farklı yazı ve yazarlara konu oldular.

Ayrıca bu sayıda eski Diyanet İşleri Başkanımız Lütfi Doğan ile zamanı aşan tecrübelerini ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç ile de irfan geleneğimizin penceresinden zamanı konuştuk.

Din, tasavvuf, tarih, sanat, edebiyat yüklü “ibnü’l vakt” sayısıyla sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Din ve Hayat Dergisi 32. Sayı İNDİR


İrtibat ve İletişim için:

DİN VE HAYAT DERGİSİ

İstanbul Müftülüğü Ek Hizmet Binası

Molla Fenari Mah. Vezirhan cad.

Nuruosmaniye Camii Avlusu

Çemberlitaş-Fatih/İstanbul

0 212 526 09 68/15

Web adresi: www.istanbul.diyanet.gov.tr

Mail: istanbul.dergi@diyanet.gov.tr