05.09.2017

İstanbul Müftüsü Yılmaz’dan Uluslararası İlahiyat Öğrencilerine Önemli Tavsiyeler

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Uluslararası İlahiyat Programı (UİP) dahilinde Avrupa ülkelerinden gelerek İlahiyat Fakültelerinde öğrenim görecek olan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği Uluslararası İlahiyat Programı (UİP) kapsamında Avrupa ülkelerinden gelerek Türkiye’deki İlahiyat Fakültelerinde öğrenim görecek öğrencilere yönelik oryantasyon programının açılışı bugün İSAM’da düzenlenen programla başladı. Programda bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, sözlerine  “Bu genç yaşınızda din eğitimine temayül etmeniz gerçekten takdire şayan bir husustur. Öncelikle hem sizi hem de bu konuda size destek olan anne babalarınızı tebrik etmek istiyorum.” diyerek başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İslam coğrafyasının hemen her yerinde din eğitimi alanında önemli hizmetleri bulunduğunu belirten İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi:

“Elhamdülillah, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı özellikle Sovyetlerin dağılmasından sonraki süreçte, sadece Türkiye’nin Diyanet’i değil bir bakıma Balkanlar’ın, Kafkaslar’ın, Orta Asya’nın son zamanlarda Afrika’nın hatta İslam dünyasının Diyanet’i haline gelmeye başladı. Dünyanın neresinde olursa olsun, ayağına bir diken batan kardeşimizin acısını bu millet duyuyor ve bu acıyı dindirmek üzere de Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtası ile ya oraya ulaşmaya ya da oradaki insanları buraya taşımaya özen gösteriyor. Sovyetlerin dağılmasından sonraki süreçte Balkanlar’dan, Orta Asya’dan, Kafkaslar’dan ve Afrika’dan insanlar getirildi. Daha öncesini düşünecek olursak, millet varlığımızın bulunduğu Avrupa ülkelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatının kuruluşu 1980’lere kadar dayanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı din görevlileriyle, ataşeleriyle, müşavirlerle, orada kurulan derneklerle sizlerin de geldiğiniz yerlerde bulunan insanımızın yanında olmaya özen gösterdi. Gelişen şartlar, Türkiye’den sürekli olarak oraya din görevlisi götürme imkânına elvermediği için özellikle son 8-10 yıldan beri orada doğup büyümüş, oranın kültürünü, dilini ve geleneklerini bilen evlatlarımızın Türkiye’de eğitim alarak oradaki soydaşlarımıza, kardeşlerimize din alimliği, din hadimliği yapmak üzere bir eğitim süreci başlattı. Hamdolsun çok isabetli bir karardı. Bu sene 11. yıldayız. Elhamdülillah iyi bir noktaya doğru gidiyor. Çünkü görünen o ki, başta Almanya olmak üzere önümüzdeki süreçlerde Türkiye’den din görevlisi almak konusunda biraz kapıları kapayacaklar ve işleri zorlaştıracaklar. Sizin her birinizin orada bulunduğunuz ülkenin vatandaşı olmanız hasebiyle, orada ikamet etme ve hizmet verme şansınız var. Bu bakımdan çok anlamlı, güzel, gelişerek devam eden, seçilip alınan öğrencilerle çıtası yükseltilen bir proje. Bu manada inşallah oradaki millet varlığımıza şartlarımız zorlaşsa bile bu hizmeti taşıyacak olan insanlar olacak ve bu bayrağı ebediyete kadar taşıyacaksınız.”

İstanbul Müftüsü Yılmaz, öğrencilere hem din eğitimi sırasında hem de din hizmeti verirken dikkat etmeleri gereken konular hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.