08.12.2016

Açıklama

İstanbul Müftülüğünün 08.04.2016 tarihinden önce kullanılan internet sitesinde tarihi camiler arasında Yeni Camii ile ilgili bilgi verilirken “Camiinin inşası için seçilen Bahçekapı çevresi o tarihlerde gümrüğe ve limana yakınlığı dolayısıyla bir ticaret yeri, oldukça sıkışık, aynı zamanda pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi” denmesi kurum olarak İl Müftülüğü ve Müftülük personeli arasında üzüntü sebebi olduğu gibi bazı vatandaşlarımızın da tepkisini çekmiştir. Müftülük olarak bu tepkiler üzerine haberdar olunan metnin ne zaman ve nasıl internet sitesine girdiği inceleme alınmış ve ilk planda tespit edilen hususların kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırılmıştır.

Muhtemelen 2010 yılında İstanbul’daki tarihi camilerle ilgili bilgilerin sitede yer alması uygun görülmüş ve bu bilgiler genelde TDV İslam Ansiklopedisi’nden alınmıştır. Ancak mezkur tarihte henüz İslam Ansiklopedisi tamamlanmadığından başta Yeni Cami olmak üzere bazı camiler hakkındaki bilgiler farklı yerlerden toplanarak kaynak gösterilmeden siteye yerleştirilmiştir. Yazının 1942 yılında yayınlanan Vakıflar Dergisi’nin II. Sayısı 387-389. Sayfalarından yararlanılarak hazırlandığı, tepki ve üzüntü konusu cümlelerin 388 ve 389. Sayfalarda aynen yer aldığı görülmektedir. Buna rağmen yazının siteye yerleştirilmesi esnasında gerekli özenin gösterilmesindeki eksiklik sebebiyle Müftülüğün ve kamuoyunun tepkisini çeken bu cümle maalesef uzun süre sitede kalmıştır. Sitedeki bu cümlenin varlığından haberdar olduğumuz 06.12.2016 tarihinde “Tarihi Camiler” bölümü tamamen kaldırılmıştır.

Kamuoyuna  saygı ile duyurulur.

İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ