05.12.2016

İspanya Büyükelçisi MENDİVİL, İstanbul Müftüsü YARAN’ı Ziyaret Etti

İspanya Büyükelçisi Rafael MENDİVİL, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN’ı ziyaret etti.

Ziyaretlerinden dolayı İspanya Büyükelçisi Rafael MENDİVİL’e memnuniyet dileklerini ifa eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, İspanya’nın önemli bir ülke olduğunu, bünyesinde çok önemli İslami eserler barındırdığını söyledi. YARAN, konuşmasına şöyle devam etti:

“İspanya ile Türkiye’nin medeniyetler ittifakında yer alması bizi mutlu ediyor.”

“Tarihte İspanya’da yaşamış büyük âlimlerin olduğunu biliyoruz. Halen İslami sahada da bu âlimlerin eserlerinden istifade ediyoruz. İspanya bir zamanlar Avrupa ile İslam coğrafyası arasında iyi ilişkilerin kurulduğu, ortak bir mekân olmuştur. Bu vesile ile İspanya’yı kendimize –coğrafya olarak uzak da olsa- yakın hissediyoruz. İspanya ile Türkiye’nin medeniyetler ittifakında yer alması bizi mutlu ediyor. Bu vesile ile Türkiye İspanya ilişkilerinin daha da güçleneceğine inanıyoruz. İnşaallah İspanya ile Türkiye arasındaki bu münasebetler daha iyi istikamette devam eder.”

“Şu an dünya üzerinde ilan edilmemiş bir dünya harbi devam ediyor.”

“Dünyanın bugün medeniyet alanında ittifaka ihtiyacı var. Dünya şu anki durumu itibariyle gelecek nesillere çok iyi şeyler bırakmayacak gibi görünüyor. Şu anda ilan edilmemiş bir dünya harbi devam ediyor. Bu harbin bilhassa İslam ülkelerinde yaşanması bizi ayrıca üzüyor. Bugün Suriye’de neredeyse dünyanın bütün güçlü devletleri bulunuyorlar. Onlar birbirleri ile mücadele ediyor görünüyorlar ama aslında Suriye halkı bundan büyük zarar görüyor. Yine Irak’a barış gelsin diye yapılan hareketler de yıllar geçmesine rağmen barış getirmedi. Yemen’de aynı şekilde mücadele var. Arakan’da, Myanmar’da Müslümanlara karşı büyük bir kıyım var. Yarının bugünden daha iyi olacağına dair de gönlümüzde çok bir ümit yok. Allah’a duam şudur: “Ya Rabbi! Ya güçlülere ahlak ver, ya da ahlaklılara güç ver.”

“İnsanların savaşarak birbirini etkilemesi yerine, beraber yaşayıp birbirini tanıması lazımdır.”

“İspanya’da Müslümanlar hakkında pek bir sıkıntı duymuyoruz. Bundan da memnun oluyoruz. Neticede farklı dine mensup insanlar bir arada yaşamışlardır. Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında Medine’de Yahudiler de yaşıyordu. Hatta Hz. Muhammed vefat ettiğinde zırhı bir Yahudi’de rehindi. Bu şunu gösteriyor. Onunla bir borç ilişkisi vardı. Yani Peygamber bile bir başka din mensubu ile yakın ilişki içerisindeydi. Osmanlı devleti zamanında birçok yerde Müslüman olanlar ile Müslüman olmayanlar bir arada yaşadılar. Devleti yönetenler Müslümanlardı, ancak onların dinlerine müdahale etmedi. Bugün de ona benzer birlikte yaşama örneklerini görüyoruz. Bugün gördüğümüz bu coğrafyalarda birileri kışkırtmaz ise bu birliktelik kolay kolay bozulmaz. Barışa katkı sağlamak zorundayız. Bir başka ülkeyi işgal edip, onların yer altı ve yer üstü kaynaklarına el koymak hakça bir durum değildir. Medeniyetler ilerledikçe hakkın ve hukukun daha çok öne çıkması beklenir. Bizim bütün isteğimiz ve duamız budur. İnsanlar kavga ederek, savaşarak birbirini etkilemek yerine, beraber yaşayıp birbirini tanıması lazımdır.”

Daha sonra söz alan İspanya Büyükelçisi MENDİVİL, YARAN’a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. İspanya’da 2 milyondan fazla Müslüman yaşadığını, Müslümanlarla hiçbir problemleri olmadığını hatta İspanya partileri arasında İslam’a karşı olan bir partinin de kesinlikle bulunmadığını ifade eden MENDİVİL, konuşmasında şunları söyledi: “İspanya’da ifade ettiğiniz gibi İslamiyet 700 yıldan fazla bir zaman hüküm sürdü. İspanya’da üç farklı medeniyet mirası var. Bugün İspanyolca’da kullanılan kelimelerin bir kısmı Arapça’dan geçmedir. Bu anlamda çok ortak noktamız var. Bu ortak mirasla birlikte bağlarımızı güçlendirmek zorundayız.”

İstanbul Müftüsü YARAN, daha sonra İspanya Büyükelçisi Rafael MENDİVİL’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, dünyanın, barışı seven, barışa hizmet eden devlet adamlarına çok ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Ziyarette İstanbul Müftü Yardımcısı Sabri DEMİR de hazır bulundular.