08.10.2016

İstanbul Müftüsü Yaran, Siirt'te “İslam Ve Kitap” Konulu Konferans Verdi

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Siirt İl Müftülüğünce “İslam ve Kitap” konulu bir konferans verdi.

Siirt Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Yaran, sözlerine Hicri 1438 yılının bütün Müslümanlar ve dünya için hayırlı olmasını dileyerek başladı. Müftü Yaran, içinde bulunduğumuz Muharrem ayının önemine de dikkat çekti.

Müslüman olarak en önemli sorumluluğumuzun hidayete vesile olmak olduğunu söyleyen Yaran, Hz. Peygamberin, Hayber’in fethi öncesinde Hz. Ali’ye sancağını teslim ederken “senin vasıtanla bir şahsın hidayete ermesi senin için kızıl develerden daha hayırlıdır.” buyurduğunu anlattı.

“Davette nefsi arzular değil, Kur’anî ve nebevî ölçüler geçerlidir”

Müftü Yaran, bundan sonra ayet ve hadisler ışığında davette metot üzerinde durdu. Hikmet ve güzel öğütün, muhaliflerle en güzel metotla mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Metotta nefsi arzuların değil, Kur’anî ve nebevî ölçülerin geçerli olduğunu belirterek bu durumun muhatabın kalbinde yumuşama sağlayacağını ve onu ilâhi mesajı kabule hazırlayacağını söyledi. Bu ölçüler esas alındığında hiçbir şahsa veya kuruluşa kayıtsız bağlanmanın İslam anlayışı ile bağdaşmayacağını, insanın Allah nezdinde sorumlu olacağını açıklayan Yaran, 15 Temmuz FETÖ terör örgütünün darbe girişimine değinerek, 15 Temmuz'un sadece Türkiye için değil İslam âlemi için de büyük önem taşıdığını, söyledi. Yaran 15 Temmuz gecesi yaşananlarla ilgili şunları söyledi: "15 Temmuz darbe gecesi Arap televizyonları darbecilerin yönetimi ele geçirdiği yönünde haberler veriyordu. İstanbul’da yaşayan Suriyeli, Iraklı kardeşlerimiz yayına bağlandılar ve öyle bir şey olmadığını söylediler. Birçok Arap ülkesindeki vatandaşlar 15 Temmuz gecesi Türkiye için uyumadı, hep dua etti. Çünkü Türkiye'ye darbe yapılsaydı İslam âleminin iyice geriye düşeceğini biliyorlardı. 15 Temmuz gecesi bütün İslam dünyası Türkiye için dua ediyordu."

“İçeriden ve dışarıdan terör tehdidi ile karşı karşıyayız”

Terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten İstanbul Müftüsü Yaran şöyle konuştu: “Sınırlarımızı tehdit eden terör var. Herkes bölgesini teröre karşı savunuyor, şehitlerimiz var, gazilerimiz var. Cerablus’ta başlayan sınırlarımızın ötesine geçen kahraman askerlerimiz var. Güvenlik güçlerimize, askerlerimize ve onlara direktif verme konumunda olan yetkililerimize, onlara moral verme durumunda olan halkımıza, milletimize başarılar diliyorum.”

“Kitabımıza sımsıkı sarılmalıyız”

Yaran, devam eden konferansında İslam’ın ilk emrinin “oku” hitabıyla başladığını, bugün yaşadığımız hadiselerin genelinde de cehaletin ve eğitimsizliğin baş müsebbip olduğuna dikkat çekti. Müslümanların dinlerini Kur’an’dan ve sahih Sünnet’ten yola çıkarak öğrenmelerinin önemine dikkat çekerek konuşmasını tamamladı.

Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas da İslamiyet'in okumaya verdiği önemi vurgulayarak şunları söyledi: "Bu haftanın bizlerin gerçek manada birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, İslam kardeşliği şuuru ile yeniden dirilişimize vesile olmasını canı gönülden diliyorum. İlk emri oku olan bir kitaba sahibiz. Bu haftanın iman ettiğimiz okumaya, okuduğunu anlamaya, hayatımıza tatbik etmeye vesile olmasını canı gönülden diliyorum.”